arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg krijgt tienduizendste klimaatboom

3 min. leestijd
Klimaatboom te Herk-de-Stad © Centrum Duurzaam Groen

Het project 'Klimaatbomen in Limburg' helpt gemeenten meer klimaatbomen aan te planten
op openbaar domein. Het project werd opgestart in 2018 en is een samenwerking tussen het provinciebestuur, het Centrum Duurzaam Groen, het Provinciaal Natuurcentrum en Limburg.net. Elk jaar worden 1 500 bomen aangeplant en in december gaat de tienduizendste boom de grond in. Het project past in de doelstelling om Limburg tegen 2050 klimaatneutraal te maken.

Het beperken van de klimaatverandering (mitigatie) kan door reductie van de broeikasgassen, CO2-afvang en -opslag, herbebossing en het voorkomen van ontbossing. Het aanpassen aan de klimaatverandering (adaptatie) kan door maatregelen die de samenleving minder kwetsbaar maken voor klimaatverandering en die inspelen op de kansen die een wijzigend klimaat (onbedoeld) biedt. Klimaatbomen en bossen spelen op verschillende vlakken een grote rol in het kader van het aanpassen aan en het beperken van klimaatverandering.

Met klimaatbomen worden bomen bedoeld die oud kunnen worden en bestand zijn tegen de verwachte veranderingen in het klimaat. Ze zijn dus toleranter voor droogte en hogere temperaturen - maar ook bestand tegen winterse omstandigheden. Omdat er een groot verschil is tussen de steden en dorpen en het buitengebied wordt de term klimaatboom in de Limburgse klimaatboomcampagne voorbehouden voor de bomen die aangeplant worden in een stedelijke context. Een groep experten gebruikte de meest recente, wetenschappelijke bronnen om de Limburgse klimaatbomenlijst samen te stellen. hierbij hielden ze rekening met verschillende factoren. Het ultieme doel: zorgen dat de bomen de kans krijgen om uit te groeien tot gezonde, volwassen exemplaren. Op de lijst staan bomen die van nature in Limburg voorkomen, maar ook soorten die elders op het noordelijk halfrond groeien. Het gaat uitsluitend om soorten die geen negatieve invloed hebben op de inheemse planten. Ook bepaalde fruitbomen kunnen dienen als klimaatboom.

Begeleiding voor gemeenten

De samenwerkende partners besteden elk jaar ongeveer 175.000 euro aan het klimaatbomenproject. Elke Limburgse gemeente vormt hierin een belangrijke schakel via het Burgemeestersconvenant 2030 voor klimaat en energie. Bij de verdeling over de gemeenten wordt rekening gehouden met de verhouding oppervlakte/aantal inwoners. Centrum Duurzaam Groen zorgt voor de organisatie van het project en helpt gemeentebesturen met de bomen- en en locatiekeuzes, de aanstelling van een leverancier, leveringsopvolging, advies omtrent aanplanting en bevloeiing.

Gemeentebesturen kunnen infosessies volgen maar ook kortingsbonnen ontvangen voor de aankoop van een klimaatboom. Alle info op www.klimaatbomeninlimburg.be

Ook particulieren vinden op deze website nuttige informatie over soortenkeuze, transport, standplaats, aanplanting en verzorging van bomen in hun tuin. De online bomenzoeker een keuze te maken uit de uitgebreide selectie van ongeveer 110 inheemse en uitheemse bomen en fruitbomen die voldoen aan de voorwaarden om als klimaatbomen door het leven te gaan.

 

Bron foto: De veldesdoorn of Spaanse aak (Acer campestre) is een streekeigen boom die tegen een veranderend klimaat kan. © Marija Gajić / Wikimedia Commons

Gerelateerde artikels