arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Masterplan voor bescherming en vergroening Linkeroever (Antwerpen)

3 min. leestijd
Visualisatie van de Scheldebocht met molen. © Bureau Bas Smets

Op Linkeroever in Antwerpen wordt een ambitieus project gerealiseerd om de stad beter te beschermen tegen toekomstige overstromingen en tegelijkertijd een aantrekkelijke, groene openbare ruimte te creëren.

In het kader van het Sigmaplan, uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg nv, worden de Scheldeboorden op beide oevers opgehoogd en verstevigd. Het doel is om de dijken zodanig aan te passen dat Antwerpen weerbaarder wordt tegen de watermassa’s uit de Schelde en haar zijrivieren. Tegelijkertijd werkt de stad aan een Masterplan voor een nieuwe, zes kilometer lange groene wandelpromenade langs de Schelde, die als continu en toegankelijk park moet fungeren.

Het ontwerpteam van Bureau Bas Smets heeft de bestaande analyse- en visienota omgezet in een voorontwerp en uiteindelijk in een definitief Masterplan. Daarbij is uitgebreid overleg gevoerd met bewoners, bedrijven en andere betrokken partijen via infomomenten en werkateliers. Volgens landschapsarchitect Bas Smets moet het park van de 21ste eeuw niet alleen ruimte bieden voor recreatie, maar ook bijdragen aan de klimaatadaptatie. Het park zal wateropslag en verkoeling combineren met een doorlopende, slingerende wandelroute die het multifunctionele karakter van de openbare ruimte onderstreept.

Het projectgebied wordt opgedeeld in drie deelgebieden: Scheldeboorden-noord, -midden en -zuid. In het noorden, van Sint-Annabos tot de Charles De Costerlaan, legt het definitieve ontwerp de nadruk op de ontharding van lanen, versterking van dwarsverbindingen met de Schelde en het openen van het landschap in de Scheldebocht. Dit deel omvat tevens een herbeplanting waarbij ongeveer 425 nieuwe bomen worden toegevoegd, terwijl bestaande waardevolle exemplaren behouden blijven. Vanwege de Europese beschermde status van bepaalde gebieden zijn twee aparte omgevingsvergunningen nodig: één voor de dijkwerken en één voor de herinrichting van straten en park.

In Deelgebied Zuid, dat loopt van de Galgenweellaan tot aan de grens met Burcht, worden naast de dijkverhoging ook verbeteringen aangebracht op het gebied van toegankelijkheid. Er komen extra fietsstallingen, een breder fietspad en aanpassingen voor mindervaliden, zodat de smalle route tussen de grote waterpartijen optimaal benut kan worden.

De verdere uitwerking van het deelgebied Midden start in 2025. Voor de gehele projectzone is een participatief proces in gang gezet, waarin bewoners en andere lokale stakeholders een rol spelen in de vormgeving. De stad Antwerpen werkt in samenwerking met De Vlaamse Waterweg nv aan dit uitvoeringsdossier, waarvan de omgevingsvergunning inmiddels in oktober 2024 is goedgekeurd, al loopt er nog een beroepsprocedure waardoor de werken voorlopig nog niet van start gaan.

Meer informatie over het project is te vinden via de website van Antwerpen Morgen.

 

Bron afbeelding: Visualisatie van de Scheldebocht met molen. © Bureau Bas Smets

Gerelateerde artikels