

Met ‘De Grote Verbinding’ bouwen Stad Antwerpen en de Vlaamse overheid aan een stad waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s in de toekomst onder de grond. Zo ontstaat er niet alleen een betere mobiliteit voor Antwerpen, zijn haven én voor Vlaanderen maar ook een verbinding tussen de bestaande en nieuwe wijken aan beide kanten van de Ring, met meer groen en schonere lucht. De Ringparken vormen een belangrijk groenelement in De Grote Verbinding.
Ontbrekende schakel
Ringpark Het Schijn start aan de zuidkant van Schijnpoort en loopt zuidwaarts door tot aan het Rivierenhof. De rivier het Schijn en de Schijnvallei spelen de hoofdrol in het park. De waterloop wordt opnieuw helemaal bovengronds gelegd en vertakt, met twee eilanden en glooiende oevers. De eerste ideeën voor dit park ontstonden in 2003 aan de keukentafel van enkele geëngageerde Borgerhoutenaren.
OMGEVING werkt samen met partners De Urbanisten en Cobe aan Ringpark Het Schijn. Het ontwerp voor Ringpark Het Schijn voorziet een veerkrachtige en klimaatadaptieve publieke ruimte met aandacht voor ecologie, hydrodynamica, toegankelijkheid, participatie en toekomstbestendigheid. Ringpark Het Schijn is de ontbrekende groene schakel tussen het provinciaal domein Rivierenhof, het Sportpaleis en Ringpark Lobroekdok, en wordt getransformeerd van een braakliggend terrein en ringweg tot een park voor de omliggende wijken.
Groene verbinding tussen Deurne en Borgerhout
Het Schijn is een van de laatste rivieren in de stad Antwerpen met natuurlijke oevers en behoort tot de Schijnvallei. Het Schijn vormt dan ook de ruggengraat van het nieuwe park en bepaalt in belangrijke mate de identiteit van het park. De rivier krijgt meer ruimte om te meanderen en wordt beleefbaarder gemaakt. Een tweede belangrijk uitgangspunt is de inrichting van de nieuwe parkranden om de kwaliteit en sociale veiligheid in het park te vergroten. De toegankelijkheid van het park is een ander belangrijk ontwerpprincipe. De eerste fase van de overkapping van de stadsring zorgt voor een conflictvrije en groene verbinding tussen Deurne en Borgerhout voor fietsers en voetgangers. Het landschap rond deze overkapping is zo ontworpen dat de parkbeleving ononderbroken doorloopt over de snelweg.
Tijdens het opstellen van het voorlopig ontwerp heeft een intensief participatieproces plaatsgevonden. De resultaten van dit intensieve participatieproces vormden de basis voor de activiteiten in het park en de inrichting van de buurtpleinen.
De vergunning voor Ringpark Het Schijn is nu afgeleverd en de bouwwerken starten in augustus 2025.
Bron foto: Een visualisatie van Ringpark Het Schijn bovenop de Antwerpse Ring: een groene verbinding tussen Deurne en Borgerhout. © OMGEVING