Er zijn al talloze onderzoeken en studies uitgevoerd die aangeven dat contact met groen en natuur goed is voor de mentale gezondheid. Dertig jaar aan onderzoek werd onderworpen aan een meta-analyse naar de effecten van natuur op onze gezondheid.
Volgens de onderzoekers is het al langer bekend dat de natuur een positief effect heeft op mensen, maar toch zagen ze dat de gezondheidszorg dat niet zo expliciet ‘voorschrijft’ als een interventie. “We zijn daarom op zoek gegaan naar evidence-based richtlijnen voor deze zorgverleners”, zegt Joanna Bettmann, professor aan de Universiteit van Utah en hoofdauteur van het onderzoek.
Volgens de overzichtsstudie in het tijdschrift Ecopsychology hebben al die onderzoeken de afgelopen drie decennia overduidelijk aangetoond dat de natuur in gaan, zelfs al is dat maar voor een korte tijd, stress vermindert, het denken verbetert en een boost geeft aan onze stemming. Ook de natuur in de stad heeft dat effect op mensen.
Uit de analyse bleek dat natuurlijke omgevingen met water – vijvers, rivieren, meren, zeeën – en activiteiten in de natuur zoals kamperen, landbouw- en tuinactiviteiten het grootste positieve effect hadden. Tijd doorbrengen in stedelijke natuur, in bergen en in bossen had ook een significant goede uitwerking op de geestelijke gezondheid.
“Al die verschillende soorten van buitenruimtes leverden positieve resultaten op, wat het belang onderstreept van het behoud van groene ruimte in onze natuurlijke en bebouwde omgevingen”, zegt Bettmann.
Lees hier het volledige artikel.
Bron foto: Het hoeven geen trektochten door de bergen te zijn, ook een kortstondig verblijf in stedelijk openbaar groen is positief voor de psychische gezondheid. © ruimtereporter