arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe online GIS-tool kan sociale waarde van publieke ruimte meten

2 min. leestijd
Nieuwe online GIS-tool kan sociale waarde van publieke ruimte meten

Bij de (her)aanleg van een park of een stuk groene publieke ruimte in een woonbuurt worden traditioneel de omwonenden betrokken bij het plan. Aan het ILVO-UGent is nu een nuttige online GIS-tool ontwikkeld, die door groenontwikkelaars, (landschaps)architecten en gemeentebesturen kan worden ingezet om signalen van de burgers digitaal op te halen.

Nohemi Ramirez Aranda van ILVO-UGent onderzocht de groene open ruimtes zowel in het centrum van Gent als langsheen de Woluwe aan de rand van Brussel aan de hand van een online PPGIS-tool. PPGIS staat voor ‘Publieke Participatie geïntegreerd in het Geografisch InformatieSysteem’. Haar onderzoek toont welke parken intensief gebruikt worden en welke groene open ruimtes nog een onderbenut potentieel hebben.

Nohemi Ramirez Aranda “De opmerkingen of wensen die je over jouw groene plek geeft, worden meteen als geografische objecten met de juiste locatiedata opgeslagen, beheerd, bewerkt, geïntegreerd en gepresenteerd. Vanop je computer of je smartphone breng je je activiteiten, beoordelingen, … letterlijk digitaal in kaart.”
Jongeren, ouderen, laaggeschoolden of mensen met een buitenlandse achtergrond die men niet klassiek bereikte met de klassieke inspraakformules, nemen zo met plezier deel aan de invulling van ‘hun’ publiek ruimte. Zo blijkt uit de experimenten die zijn uitgevoerd in Gent en in Brussel.

 “Zulke informatie kan gebruikt worden om veel juister richting te geven aan toekomstige inrichtingsprojecten. De geldelijke aspecten en de ecologische (meer)waarden -waterbuffering, CO2 captatie…- zijn bij investeringen in groene stedelijke ruimtes of kleine parkjes snel in beeld. De sociale waarde die mensen aan een plek verbinden is niet altijd duidelijk en veel moeilijker in kaart te brengen,” zegt Jeroen De Waegemaeker, expert ruimtelijke planning (ILVO).
Doordat meer mensen online aangeven wat hun favoriete groene plekje is en waarvoor ze deze plek gebruiken (fietsen, wandelen, sporten,…) ontstaat er een overzicht van de culturele ecosysteemdiensten.

Foto: Stad Gent

Gerelateerde artikels