arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe volkstuinen in twaalf gemeenten

3 min. leestijd
Volkstuinen © VLM

Na een projectoproep in 2023 dienden vijftien kandidaten een dossier in voor de realisatie van een nieuw volkstuinenproject. Twaalf ervan werden goedgekeurd door de Vlaamse overheid, die bijna 206.000 euro beschikbaar stelt voor realisatie. De goedgekeurde projecten krijgen nu ondersteuning om hun ideeën uit te voeren.

Oproep volkstuinen

Op 1 juni 2023 lanceerde de VLM een projectoproep om nieuwe volkstuinen aan te leggen en in te richten, en om bestaande volkstuinen uit te breiden en/of te moderniseren. Duurzaamheid, innovatie en samenwerking tussen de partners en de lokale gemeenschap waren belangrijke criteria om voor subsidiëring in aanmerking te komen. In totaal werden vijftien aanvragen voor volkstuinen ingediend bij de Vlaamse Landmaatschappij.

​​​​Een jury beoordeelde de projectaanvragen op basis van verschillende beoordelingscriteria, waaronder de behoefte aan een volkstuin, de samenstelling van het partnerschap, de vooropgestelde doelstellingen en het ambitieniveau. Twaalf van de vijftien projecten werden geselecteerd en ontvangen een projectsubsidie. De meeste van de volkstuinprojecten liggen in de provincies West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg. Het gaat om nieuwe volkstuinen of bestaande volkstuinen die uitgebreid of geoptimaliseerd worden. De subsidies dekken maximaal 75% van de totale projectkost, met een maximum van 20.000 euro subsidie per project. De projecten startten op 1 januari 2024 en hebben een looptijd van maximaal drie jaar.

Het doel van de volkstuinsubsidie is om mensen op buurtniveau samen te brengen om te tuinieren en van elkaar te leren over gezonde bodems, nieuwe teelten of gerechten met zelfgekweekte groenten.

De twaalf goedgekeurde projecten

De goedgekeurde volkstuinprojecten liggen verspreid in Vlaanderen, voornamelijk op het platteland of in de randstedelijke omgeving.

Provincie Antwerpen

  • Kijk- en samentuin Mikerf - opslag, in Brasschaat, ingediend door Aralea vzw

 

Provincie Limburg

  • Het Zandlopertje, in Heusden-Zolder, ingediend door Gemeentebestuur Heusden-Zolder
  • Pleisterplek, in Sint-Truiden, ingediend door PZ Asster vzw
  • Paspoel Groeit, in Tongeren, ingediend door OCMW Tongeren

 

Provincie Vlaams-Brabant

  • Fruitige Voedselbossen Oosterlindeveld, fase 2, in Diest, ingediend door de gemeente Diest
  • Den Hof van Beugoem, in Dilbeek, ingediend door Velt vzw
  • Samentuin OTB, in Kampenhout, ingediend door Ons Tehuis Brabant vzw
  • SAMEN-tuin, in Kortenberg, ingediend door Vrienden van het Veehof vzw
  • Tuin van Eden, in Pepingen, ingediend door Eden vzw
  • Zwaluweveld, in Scherpenheuvel-Zichem, ingediend door De Nieuwe Aarde vzw

 

Provincie West-Vlaanderen

  • De Luwte, in Hooglede, ingediend door vzw UNIE-K – De Waaiberg
  • Bieland, in Wingene, ingediend door de gemeente Wingene
  • Het Zwaluweveld in Scherpenheuvel-Zichem

 

Overzicht van volkstuinen in Vlaanderen

De Vlaamse Landmaatschappij liet in 2020 een evaluatiestudie over volkstuinen in Vlaanderen opmaken. Sindsdien is dit het derde opeenvolgende jaar dat de uitvoering van volkstuinprojecten ondersteund wordt via het plattelandsbeleid. Ook in de periode 2012-2018 ondersteunde de VLM verschillende volkstuinprojecten.

Onderstaande kaart toont de nieuwe volkstuinprojecten sinds 2020, en het aantal bestaande volkstuinen per gemeente voor 2020. 

Volkstuinen © VLM
Volkstuinen © VLM

Kaart: volkstuinen in Vlaanderen © VLM

Foto: Volkstuinen © VLM

Gerelateerde artikels