arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook kinderen met een beperking moeten buiten kunnen spelen

2 min. leestijd
Illustratiebeeld © Kelly Sikkema / Unsplash

Voor kinderen met een beperking is spelen in de publieke ruimte niet altijd vanzelfsprekend. De meeste speelruimten in Vlaanderen zijn onvoldoende toegankelijk en meestal worden kinderen met een beperking vaak ook niet betrokken bij het ontwerp van speelruimte.

Kind & Samenleving wil hier verandering in brengen en denkt samen met kinderen met diverse beperkingen na over het toegankelijker en avontuurlijker maken van speelruimten. In vier concrete projecten, in Waregem, Izegem, Menen en Antwerpen vond een actieonderzoek plaats dat uitmondt in aanbevelingen voor de specifieke cases. In het voorjaar van 2025 volgt een publicatie.

Sabine Miedema van Kind & Samenleving deelt alvast enkele ervaringen:  ‘Je kunt niet spreken over HET kind met een beperking. Dit is zo'n enorme doelgroep die je niet als één homogene groep in een hokje mag duwen. Dit betekent ook dat afhankelijk van groep je moet werken met verschillende methodieken. En dat je dit best ook afstemt met de begeleiding. We leren in deze trajecten bijvoorbeeld door samen te spelen met de kinderen, via gesprekjes, aanwijsoefeningen, collages en het bouwen van maquettes. 

Ik heb enorme plantrekkers gezien, die niet vanuit hun beperking, maar vanuit hun mogelijkheden kijken en juist de risico's opzoeken om toch mee te kunnen spelen. Een kindje met spalken die toch over die glibberige balk wil: natuurlijk kan dat, had zij al berekend, stapje per stapje eroverheen. Een speelruimte voor een kind met een fysieke of mentale beperking moet dus niet volledig risicoarm zijn (saai!), maar moet verschillende speelmogelijkheden aanbieden. En kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken, zoals een handvat of leuning ter ondersteuning. In Stad Menen is het eerste traject met kinderen van de jeugdbeweging Skiver inmiddels afgerond en kan de stad met het schetsontwerp dat we samen maakten verder concreet aan de slag.’

Lees het artikel op de website van Kind & Samenleving.

 

Bron foto: Illustratiebeeld © Kelly Sikkema / Unsplash

Gerelateerde artikels