arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Oudenaarde krijgt eerste Tiny Forest

5 min. leestijd
Oudenaarde krijgt eerste Tiny Forest

In tien jaar tijd een volwassen bos: dat is het principe van een Tiny Forest. Zo’n minibos is zo groot als een tennisbaan, maar dertig keer dichter begroeid dan een gewoon bos. Het eerste Vlaamse Tiny Forest komt in Oudenaarde.

De Tiny Forests zijn een idee van de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma. Daan Bleichrodt van het IVN, Instituut voor Natuureducatie, haalde de methode naar Nederland en legde in 2015 de eerste kleine wildernis aan in Zaandam. Sindsdien gaat het snel. Tegen 2021 willen ze 100 kleine bosjes planten. De eerste Vlaamse variant komt in Oudenaarde

Hoe gaat het in z’n werk?

De methode van Sharma start met de bodem. De ideale bosbodem is voldoende poreus, houdt veel water vast en bevat genoeg voedingsstoffen. Na testen wordt de stedelijke bodem bewerkt en verrijkt met plantaardig materiaal zoals compost. Daarna wordt er een selectie gemaakt van ongeveer veertig inheemse plantensoorten. De bomen zijn dicht op elkaar geplaatst: er worden in Nederland 3 boompjes per vierkante meter geplant. Deze boompjes groeien in vier lagen, struiklaag, sub-boomlaag, boomlaag en toplaag.

Een klimaatbestendige wijk

De mini-bossen brengen grote voordelen met zich mee. Want Tiny Forests stimuleren de biodiversiteit. Daarnaast kan zo’n Tiny Forest een wijk klimaat-bestendiger maken. Zo vangen de bossen veel regenwater op bij extreme weersomstandigheden, houden ze water vast tijdens droogte, zuiveren ze de lucht en gaan ze hittestress tegen.

Een tot slot wordt bij de realisatie van een Tiny Forest veel belang gehecht aan de participatie van lokale burgers, scholen en overheden. Buurtbewoners en kinderen onderhouden samen het Tiny Forest.

Bron: Inverde

Gerelateerde artikels