arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Rozen in de stad: meer dan bloeiende struiken

2 min. leestijd
Rozen in de stad: meer dan bloeiende struiken

Rozen brengen maandenlang geur en kleur in de groene infrastructuur. Vooral heesterrozen zijn geschikt. Met hun hoge sierwaarde geven de bloeiende struiken een kwaliteitsimpuls aan het groen. Ook de biodiversiteit en luchtkwaliteit hebben baat bij rozenaanplanten. 

Moderne heesterrozen zijn sterk en gezond. Met de juiste toepassing en beheer gaat deze onderhoudsextensieve beplanting jarenlang mee. Ze zijn doorbloeiend; van half mei tot ver in het najaar showen heesterrozen hun bloemen en is de beplanting visueel aantrekkelijk. De kleurenvariatie is groot: van wit tot paars, pastelgeel tot knalrood en alles ertussenin. De meeste rassen zijn zelfschonend: uitgebloeide bloemen vallen vanzelf uit. Snoeien kan prima 2 of 3 jaar worden uitgesteld, de bloei blijft uitbundig en onkruid wordt onderdrukt. Bij rozen op eigen wortel kan mechanisch worden gesnoeid.
 

Verbetering luchtkwaliteit

Heesterrozen zijn geschikt voor dichte hagen. Daarnaast floreren ze in borders of plantvakken in bijvoorbeeld bermen, parken of op rotondes. Deze bloeiende struiken groeien en bloeien ook goed in bakken. Uit onderzoek is gebleken dat rozen in staat zijn schadelijke deeltjes uit de lucht weg te vangen. Vooral de wegvangcapaciteit van stikstofoxiden (NOx) en ozon (O3) is hoog. Verder vangen rozen fijnstof weg en leggen ze CO2 vast. Klimrozen scoren met hun grote bladoppervlakten het hoogst, maar ook struikrozen dragen hun steentje bij.
 

Nuttige insecten

De bloeiende struiken zijn een gewilde schuil- en nestelplaats voor vogels. En ze bieden een perfecte scharrelplaats voor egels en andere kleine zoogdieren. De rozendoorns op de takken zorgen voor extra bescherming. Bijen, zweefvliegen, sluipwespen en andere nuttige insecten komen als mageneten op het stuifmeel af in open en halfgevulde rozenhartjes. In de herfst en winter zijn de rozenbottels voedsel voor veel vogelsoorten. Met hun vele positieve eigenschappen verdienen rozen zeker een plaats in de stad.

Op www.Roses4Gardens.nl staat onder ‘professionals’ meer informatie over rozen in de openbare ruimte. 

Gerelateerde artikels