arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Ryckevelde krijgt een nieuwe ‘Dikke Bertha’

2 min. leestijd
Ryckevelde krijgt een nieuwe ‘Dikke Bertha’

In het domein Ryckevelde op de grens van Damme, Brugge en Beernem is een wintereik aangeplant. De boom dient ter vervanging van Dikke Bertha, een statige beuk van 150 à 200 jaar oud die vorige zomer sneuvelde.

Dikke Bertha in Ryckevelde behoorde ooit tot de dikste bomen van de provincie West-Vlaanderen. In een hevige storm van 1990 is de kroon afgebroken en bleef maar een fractie van de eens zo statige boom over. De resten van de stam, een 4-tal meter hoog, zijn vorige zomer na vandalisme volledig afgebrand.

Dikke Bertha, een boom waar vele generaties langs liepen, verdiende een beter einde. “Monumentale bomen zijn echte bakens in het landschap die door onze voorouders zijn aangeplant, vaak met een boodschap. Bovendien zijn zulke bomen erg belangrijk in de herinnering van veel inwoners”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Daarom heeft de minister samen met de burgemeesters en schepenen van Beernem, Brugge en Damme en de Militair Commandant van de Provincie West-Vlaanderen nu een nieuwe boom aangeplant. Er werd gekozen voor een wintereik, omdat deze soort beter tegen droogte kan dan een beuk en dus beter gewapend is tegen de klimaatopwarming. De wintereik mag uitgroeien tot een nieuw monument. Geen monument van steen of brons, maar iets dat leeft en groeit. “Ik hoop in elk geval dat ze nog ouder zal worden als haar voorganger en zo voor vele komende generaties een nieuwe bron van warme en mooie herinneringen zal zijn. Dat deze boom als symbool van het leven in deze ongewone tijden wordt geplant, voegt een extra dimensie aan het verhaal toe. ” aldus de minister.

natuurenbos.be

Gerelateerde artikels