arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Katelijne-Waver maakt werk van ontharding en vergroening

3 min. leestijd
Fietstocht ontharding © Provincie Antwerpen

Onder de noemer ‘Gemeentewegen onder de loep’ begeleiden Breekijzer vzw en de provincie Antwerpen lokale besturen in de zoektocht naar onthardingsmogelijkheden. Tijdens dit traject werken vijf gemeenten in zes stappen naar een prioriteitenlijst voor het ontharden van hun wegennet. Daarna zijn ze klaar om aan de slag te gaan.

Recent ging de gemeente Sint-Katelijne-Waver van start met de onthardingscampagne. Een enthousiaste schepen fietste samen met de ambtenaren langs verschillende locaties om ruimte voor vergroening en water langs gemeentewegen te zoeken. De tocht stond stil bij 9 locaties en leverde de nodige input voor een onderbouwd en gedragen actieplan.

“Sint-Katelijne-Waver is een erg verharde gemeente. Zo zien we wegen die in het verleden overdadig verhard werden. Wegen waar we nu bij de vele geplande rioleringswerken opportuniteiten zien om terug te ontharden. Een bezoekje ter plekke is ook echt waardevol. Het wakkert de verbeelding aan en stimuleert ons om de wegen te herdenken. Zo worden de kansen die we zien voor vergroening en infiltratie van hemelwater al maar duidelijker.” vertelt Bart De Boeck, schepen van ruimtelijke ordening en milieu. “SKW staat voor ons niet enkel voor Sint-Katelijne-Waver maar ook voor Samen Kansen voor Water zoeken.”

Voor deze fietstocht gingen Sint-Katelijne-Waver, Essen, Hulshout, Lier en Wommelgem samen met Breekijzer vzw en provincie Antwerpen al twee keer aan de slag. Hier kwamen de data van Provincies in Cijfers en de Re-move methodiek van Breekijzer aan bod.

Kennisuitwisseling tussen gemeenten

Tot en met 30 november nemen de gemeenten nog deel aan 3 andere sessies. Hier wordt de nodige aandacht gegeven aan een multifunctionele aanpak van het klimaatadaptatieproject, de berekening van de kosten en de baten en de financierbaarheid ervan. Er is ook een sessie voorzien waarin gemeenten kennis en ideeën kunnen uitwisselen.

Dit voorjaar begeleidt provincie Antwerpen in het totaal negen lokale besturen tijdens twee begeleidingstrajecten op maat. Naast dit traject nemen er ook vier lokale besturen deel aan het traject ‘jouw project onder de loep’. Gemeenten die liever op eigen houtje aan de slag gaan, kunnen het vijfstappenplan voor adaptatie gebruiken. Zo zien gemeenten niets over het hoofd bij hun adaptatieprojecten.

Meer info vind je op: www.planvandaag.be

 

Bron tekst: persbericht provincie Antwerpen

Bron foto: Fietstocht ontharding © Provincie Antwerpen

Gerelateerde artikels