Mezen, kevers, sluipwespen en -vliegen spelen de komende vijf jaar een centrale rol in het nieuwe LIFE-project ‘Ecologisch beheer van de eikenprocessierups zonder het gebruik van biociden’. Het project, onder leiding van provincie Antwerpen, zoekt een oplossing voor de overlast door de eikenprocessierupsen in de natuur. Op 9 december wordt de officiële start van het LIFE-project gegeven tijdens een online startevent.
De laatste jaren teisteren eikenprocessierupsen onze streken. De brandharen zorgen voor last aan ogen en luchtwegen bij wie in de buurt komt. De bestrijding kost gemeenten handenvol geld en het gebruik van biociden is slecht voor de gezondheid en de biodiversiteit. Een duurzame, ecologische en betaalbare oplossing dringt zich op.
Het project wil:
- het gebruik van biociden als bestrijdingsmiddel verminderen (omwille van de schadelijke neveneffecten voor de biodiversiteit);
- de betrokkenen overtuigen om deze nieuwe technieken op te nemen in hun bestrijdingsplan of beleidslijnen. Om dit te stimuleren zullen demonstratiemomenten op het terrein gegeven worden en wordt aan het eind van het project een beslissingsboom gemaakt.
Het Belgisch-Nederlandse project telt 6 hoofdpartners: provincies Antwerpen (BE), Limburg (BE), Gelderland (NL), Noord-Brabant (NL), gemeente Sittard-Geleen (NL) en INBO (BE). UHasselt en UAntwerpen maken deel uit van de expertengroep. Tijdens de duur van het project worden verschillende technieken getest en gedemonstreerd om de natuurljike vijanden van de eikenprocessierups aan te trekken.