arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Stem voor de Boom van het Jaar 2022

5 min. leestijd
Stem voor de Boom van het Jaar 2022

Ontdek de 6 laureaten van de jaarlijkse wedstrijd ‘De Boom van het Jaar’ en beslis mee wie de grote winnaar wordt van 2022. Het concept van de wedstrijd is eenvoudig: iedereen kan zijn/haar favoriete boom indienen als kandidaat voor de ‘Baillet Latour Boom van het Jaar’. Op basis van het verhaal, de geschiedenis of de speciale waarde die de boom heeft, heeft de jury één laureaat uit Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geselecteerd.

Stemmen kan tot 14 oktober 2022 voor maximaal twee bomen. De boom met de meeste stemmen wordt bekroond met de eervolle titel ‘Baillet Latour Boom van het jaar 2022’ en vertegenwoordigt ons land op de Europese wedstrijd in 2023.

U kunt hier uw stem uitbrengen.

 

Zilverlinde Oudergem (Brussels Gewest)

De boom is 24 meter hoog, heeft een omtrek van 316 cm en is 100 jaar oud. Deze lindeboom (Tilia tomentosa) werd in 1930 geplant om 100 jaar Belgische onafhankelijkheid te herdenken, in navolging van een traditie na de Franse Revolutie waarbij vaak lindebomen werden geplant om historische gebeurtenissen te markeren. De boom staat midden op de rotonde van de Invalidelaan die de naam Maurane kreeg, naar de gelijknamige Belgische zangeres die in 2019 overleden is. De boom heeft een majestueuze kroon kunnen ontwikkelen, breed en evenwichtig en dicht bij het verkeer, zodat hij de vervuiling om zich heen filtert en de hele buurt parfumeert. In juli is de geur van zijn witte bloemen zeer intens, waardoor omstaanders als het ware de geur van uitlaatgassen vergeten. De Tilleul des Invalides lijkt des te onbeweeglijker als alles eromheen in beweging is, maar toch is het niet zo statisch als het lijkt. Omdat elk zaadje een gevleugeld schutblad heeft, fungeert dit als een soort zeil waarmee de zaden wegvliegen als minihelikopters en zich verspreiden in de buurt. Kortom, de ongewone locatie van deze lindeboom midden op een rotonde en zijn majestueuze vorm, maken er een bijzondere stukje natuur van.

De bruine kriekpeer van Klerken (Houthulst, West-Vlaanderen)

Deze bruine kriekpeer (Pyrus communis) is 10 m hoog, heeft een omtrek van 200cm en is 102 jaar oud. Ze werd in de jaren 20 van vorige eeuw aangeplant en behoort tot het cultureel erfgoed van Klerken. In 1778 werd de soort voor het eerst gekweekt in de Antwerpse wijk Schoonbroek. Van daaruit verspreidde de boom zich verder in Vlaanderen en kwam hij ook in Klerken terecht.
De bruine kriekpeer heeft bijgedragen tot de identiteit van Klerken. Zo werd in dit West-Vlaamse dorp tegelijk met de Perelaarommegang een kermis georganiseerd, waarop de inwoners van Klerken hun ‘oestpertjes’ verkochten aan de kermisbezoekers en de dienaars van Sint-Laurentius, Laurentius, (de weggelaten) de patroonheilige van de dorpskerk. De peren werden daarom ook Laupertjes genoemd, een verwijzing naar de naam van de H. Laurentius. In de periode na de Eerste Wereldoorlog werden in Klerken processies georganiseerd ter ere van Sint-Laurentius. Later, in de jaren ‘60 en ’70, werden er Perelaarstoeren georganiseerd met een knipoog naar het verleden: de Perelaarommegang. Een verwijzing hiernaar is nog steeds te zien in een bepaalde straat in het dorp, de Perelaarommegangstraat. Binnenkort zal de traditie van perenstoeten uit het verleden nieuw leven worden ingeblazen en opnieuw worden georganiseerd in Klerken
.

Zomerlinde van Duisburg (Tervuren, Vlaams-Brabant)

Vlakbij het centrum van het Vlaams-Brabantse dorpje Duisburg ligt een 2000 jaar oud kruispunt waar deze prachtige zomerlinde (Tilia platyphyllos) staat naast een idyllisch kapelletje. Het kruispunt vormt een knooppunt van geplaveide oude wegen waar overblijfselen uit de Romeinse tijd de tand des tijds hebben doorstaan. De linde werd geplant in de eerste helft van de 18e eeuw en vormt een prachtig plaatje met het golvende akkerlandschap van Duisburg. Naast zijn mooie representatieve groeivorm is het ook de hoogste, dikste en oudste zomerlinde in de regio.
De veldkapel aan de voet van deze zomerlinde is gewijd aan de H. Barbara. De kapel werd in 1863 opgericht en bijna een eeuw later gerenoveerd door een zekere heer Troberg, wiens vader zijn belofte om een kapel op te richten als zijn familie de Tweede Wereldoorlog zou overleven, niet nakwam. Sinds 2010 zijn zowel de veldkapel als de zomerlinde beschermd als monument, en onlangs werden beide ook aangewezen als bouwkundig erfgoed. De boom is 25 meter hoog, heeft een omtrek van 555 cm en is 292 jaar oud.

De Zomereik van Lanaken (Limburg)

Op het terrein van het voormalige Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) Molenberg staan op het centrale grasplein enkele indrukwekkende stoven van zomereik (Quercus robur). Het zijn de oudste en grootste hakhoutstoven uit de streek. De boom is 31 meter hoog, telt 8 stammen en heeft een totale omtrek van 830 cm.
De Molenbergsite staat bekend als een voormalige kolonie voor zieke kinderen, die er van de zuivere lucht konden genieten om weer op krachten te komen. De site is dan ook omringd door waardevolle natuurgebieden, die vandaag Europese bescherming genieten. In 2007 kocht de Vlaamse overheid het domein aan, waarna verschillende partijen actief werden benaderd voor een mogelijke invulling van openbaar nut, zoals ecotoerisme, bezinning of natuuronderzoek. Geen enkele partij bleek een kandidaat vanwege de beperkingen door de ligging en de hoge renovatiekosten. In 2019 ging het Agentschap voor Natuur en Bos over tot afbraak van de gebouwen om plaats te maken voor meer natuur. Het CKG Molenberg heeft intussen een nieuwe locatie gevonden in Bilzen.

De Plataan van Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen)

Deze bijzondere boom mag zich de dikste eenstammige plataan (Platanus hispanica ) van België noemen en is de trots van jeugdverblijfcentrum Roosendael. De boom is 32,8 meter hoog, heeft een omtrek van 769 cm en is 215 jaar oud.

De boom staat op de voormalige abdijsite van Roosendael, een cisterciënzerinnenabdij die vermoedelijk in 1221 werd gesticht door de dochters van Gillis Berthout, heer van Berlaar. Nadat de abdij in de 16de eeuw herhaaldelijk werd geplunderd en vernield, werd ze na de Franse revolutie verkocht en omgevormd tot een privaat buitenverblijf. In de 19de eeuw werd het indrukwekkende Engelse landschapspark aangelegd. Sinds 1959 doet het domein dienst als jeugdverblijfcentrum voor schoolgroepen en jeugdverenigingen. Het is een natuurgebied en beschermd landschap met prachtig gerestaureerde historische gebouwen, waaronder het 16de-eeuwse Pesthuis en een 18de-eeuws Poortgebouw en Koetshuis. Sinds 2004 is Stichting Kempens Landschap de eigenaar van de site en beheert een vaste ploeg het park dat geleidelijk wordt opgewaardeerd zoals beschreven in het landschapsbeheersplan.

De Moerascipres van Ename (Oudenaarde, Oost-Vlaanderen)

Op de binnenplaats van het Huis Beaucarne in Ename leidt een pad langs een imposante moerascipres (Taxodium distichum) die al sinds de 18e eeuw de tuin verfraait. De boom is 35 meter hoog, heeft een omtrek van 470 cm en is 270 jaar oud. Hij wordt gekenmerkt door zijn indrukwekkende ademwortels en, sinds de jaren 1960, door de Wisteria die nu de hele boom beklimt. De boom werd geplant in de voormalige Riedekensbeek uit de 15de eeuw, die destijds de tuinen van de abdij van Ename van water voorzag, in de tijd voor het Huis Beaucarne.
Het Huis was de woonplaats van de vooraanstaande burgerlijke familie Beaucarne die er zich in de 18de eeuw vestigde. In de eeuwen die volgden, werd de familie Beaucarne gepassioneerd door o.m. het verzamelen van planten. In de tuin die bij het huis hoort, zijn dan ook nog enkele planten te vinden die de familie meebracht van verre reizen. De 'Beaucarnea Recurvata', een plant uit Mexico, werd zelf vernoemd naar de familie. In 2020 ontving de vzw Huis Beaucarne de prestigieuze Hans Vredeman de Vries-prijs voor historische tuinen (Koning Boudewijnstichting).

Gerelateerde artikels