arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Tiny Urban Forests houden steden koel

2 min. leestijd
Tiny Urban Forests © BBC News

Het percentage van de wereldbevolking dat in steden woont, stijgt van de huidige 55 procent naar 68 procent in 2050. Om stedelijke leefomgevingen aangenaam en gezond te houden en om de effecten van een opwarmend klimaat te verminderen, is meer nood aan stadsgroen.

Plaats vrijmaken voor vergroening is in dichtbebouwde omgevingen niet steeds evident. Zogenaamde tiny urban forests kunnen een belangrijke rol spelen in het klimaatbestendig maken van steden doordat ze het maximum aan ecosysteemdiensten uit een beperkte oppervlakte kunnen halen.

“In de meeste wijken liggen nog braakliggende percelen”, zegt Daan Bleichrodt van het Tiny Forest Institute. “Door die te bebossen, creëren we het equivalent van een stadsbos.” Een tiny urban forest is vaak niet groter dan een tennisveld. Door de bodem te verrijken en plantgoed in hoge dichtheid aan te planten, kan op enkele jaren tijd een volwaardig bos ontstaan. In dat kleine ecosysteem kunnen bomen groot worden. Oude bomen slaan veel koolstof op en trekken veel biodiversiteit aan en daarin zit volgens Bleichrodt het grote potentieel voor stedelijke omgevingen. “Als we veel van deze minibosjes aanplanten, zijn we in staat om de effecten van klimaatverandering te temperen. De klok terugdraaien gaat niet, want daarvoor moeten we volledig stoppen met CO2 uitstoot. Maar door deze tiny urban forests in grote aantallen mogelijk te maken, kopen we onszelf tijd.”

Bekijk de BBC-video Tiny Urban Forests op YouTube.  

 

Bron foto: Tiny Urban Forests © BBC News

Gerelateerde artikels