De openruimtebeker van november gaat naar schepen Tom Beunens van Avelgem. Samen met Intercommunale Leiedal kocht de West-Vlaamse gemeente afgelopen zomer de site van textielbedrijf Pattyne-Duprez, met de bedoeling het terug te geven aan het nabijgelegen natuurgebied de Scheldemeersen.
Aanvankelijk wilden de eigenaars het terrein van 1,3 ha omzetten in een kmo-zone, maar dat was niet in overeenstemming met de onthardingsplannen en het economische uitdoofscenario dat de gemeente in gedachten had met het gebied. Daarom werd in samenspraak met de eigenaars beslist om de economische activiteiten in fases stop te zetten. Met de hulp van Intercommunale Leiedal denkt de gemeente nu verder na over mogelijke manieren om de nieuwe groene bestemming vorm te geven.
Schepen en ondervoorzitter van Leiedal Tom Beunens: “We gaan samen op zoek naar financiële middelen en methodes om deze site een planologisch juiste bestemming te geven. Het mag duidelijk zijn dat dit een unieke stap is naar een doorgezet onthardings- en vergroeningsbeleid. Want Avelgem streeft, net als de hele Leiedalregio, naar een maximaal evenwicht tussen industrie, natuur en landbouw. Een sterker ecosysteem voor mens en natuur, daar wordt de regio ook alleen maar sterker van. We willen op termijn eventueel ook uitkijken om de grondbalans via bestemmingsruil weer in balans te krijgen. Want ruimte om te ondernemen – een van de missies van de intercommunale - blijft een belangrijke rode draad voor de sociaal-economische welvaart van onze gemeente, en bij uitbreiding onze hele regio.”
Het is de allereerste keer dat de streekontwikkelaar Leiedal een oud bedrijventerrein aankoopt niet om het te herontwikkelen als reconversieproject, maar om het integraal om te zetten in groene ruimte. “Het is alvast een eerste grote stapsteen die kadert binnen de regionale territoriale transitiedoelstellingen die wij samen met lokale besturen en streekactoren hebben uitgeschreven,” aldus voorzitter Wout Maddens. “Zuid-West-Vlaanderen zal de komende decennia moeten anticiperen op de klimaatverandering en streven naar een klimaat- en ruimteneutrale regio, die vooral ook werk- en leefbaar moet blijven. Hiervoor moeten we meer dan ooit de krachten bundelen en Leiedal wil en kan hierin de geknipte partner zijn.”
Openruimtebeker
De jury van de Openruimtebeker heeft alleen maar lof voor (lokale) politici die in naam van een duidelijke visie beslissingen durven nemen die niet makkelijk zijn. En zeker als die beslissingen in het voordeel zijn van onze schaarse open ruimte.
De tweemaandelijkse (voorheen maandelijkse) Openruimtebeker wordt sinds 2017 door VRP uitgereikt aan een persoon of organisatie die het heeft opgenomen voor de schaarse open ruimte in Vlaanderen en Brussel. De kandidaten worden geselecteerd op basis van een recente, publieke uitspraak in de (sociale) media of een recent gerealiseerd project. Een jury van experten kiest een winnaar uit de shortlist.
Met de uitreiking van de beker wil een consortium van partners dat begaan is met de open ruimte in Vlaanderen aandacht vragen voor het belang en de noodzaak van kwalitatieve open ruimte: de VRP, de Vlaamse Landmaatschappij, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, het Team Vlaams Bouwmeester, de Erasmushogeschool Brussel, de Hogeschool Gent, de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Gent, de Universiteit Hasselt, de KU Leuven en de Vrije Universiteit Brussel