De provincie Vlaams-Brabant start met een ‘Loket Onderhoud Buitengebied’ in Noord-Hageland. Het loket ondersteunt gemeenten bij het landschapsonderhoud, van inventarisatie tot uitvoering. Het loket is inzetbaar voor het beheer van kleine landschapselementen of recreatieve infrastructuur.
Het Loket Onderhoud Buitengebied (LOB) heeft als doel om het beheer van het landschap, in het bijzonder de kleine landschapselementen (hagen, houtkanten, knotbomen, boomgaarden, holle wegen, poelen…) op een efficiëntere en meer gecoördineerde manier aan te pakken. In heel Vlaanderen zijn gemeenten bevoegd voor het onderhoud van hagen, houtkanten, poelen, boomgaarden, solitaire bomen, bermen, trage wegen, klein bouwkundig erfgoed, picknickplaatsen, informatiepanelen en wegwijzers op hun grondgebied. Een serieuze karwei waar gemeenten vaak te weinig tijd, expertise en budget voor hebben. Bovendien is er onvoldoende aandacht voor controle en opvolging waardoor deze landschapselementen slachtoffer worden van achterstallig beheer.
Om daaraan tegemoet te komen startte de VLM enkele jaren geleden met een eerste reeks LOB-projecten in de Westhoek, Vlaamse Ardennen en Meetjesland-Leie-Schelde. Dat gebeurde met Europese steun in het kader van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO). Sindsdien zijn in alle Vlaamse provincies LOB-projecten opgestart in samenwerking met regionale landschappen en gemeenten.
Hageland
“Met dit loket maken we het beheer van het buitengebied efficiënter. Op een gecoördineerde manier werken heeft voordelen voor de partners. Zo kunnen de beheerploegen gerichter worden ingezet. Samen met de gemeenten Bekkevoort, Lubbeek en Tremelo, IGO en Boerennatuur gaan we thematisch aan de slag. Ons regionaal landschap is gebiedsregisseur“, zegt Julien Delauré, voorzitter van het Regionaal Landschap Noord Hageland.
Het Regionaal Landschap Noord-Hageland start met inventariseren in de verschillende gemeenten.
In Bekkevoort staan de holle wegen centraal en ligt de focus op de fauna en flora die voorkomen in deze historische wegen.
In Lubbeek wordt de recreatieve ontsluiting in kaart gebracht. Er wordt bekeken welke trage wegen of speelplekken in het groen opvolging nodig hebben.
In Tremelo zal er gewerkt worden aan het beheer van de bermen, die een grote natuurwaarde hebben.
Nadat het Regionaal Landschap in deze gemeenten een beeld heeft gevormd van de verschillende elementen, gieten de partners deze informatie in een landschapsvisie waarmee de toekomstige beheerplannen worden opgemaakt.
In deze fase zullen zowel IGO, Boerennatuur als de gemeentelijke groenploegen hun steentje bijdragen voor het onderhoud op terrein.
“Het is een pilootproject in Noord-Hageland met een kostprijs van zo’n 240.315 euro. We zijn blij dat het project kan rekenen op 65% subsidies van Europa, Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant, goed voor een totaalbedrag van zo’n 156.205 euro” zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor plattelandsbeleid en Europa