arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaanderen stimuleert luwte-oases in woon- en werkomgevingen

10 min. leestijd
Vlaanderen stimuleert luwte-oases in woon- en werkomgevingen

Verschillende organisaties binnen en buiten de Vlaamse Overheid brengen hun werking samen in een programma Luwte-oases onder de koepel van het Open Ruimte Platform. Dit programmateam wil de realisatie van luwte-oases in woon- en werkomgevingen versnellen en vermenigvuldigen door lokale initiatiefkracht volop te steunen en vooruit te stuwen.

Luwte-oases zijn kleine natuurlijke groen-blauwe plekjes die zintuiglijke rust bieden in een drukke omgeving. Anders gezegd zijn op die plekjes het aantal prikkels om je heen beperkt. Ze zijn vaak niet groter dan een tennisveld en vormen groene oases in een lawaaierige, fel beschenen, warme of sterk verharde of dicht bebouwde omgeving. Ze bevinden zich niet in een heel drukke straat met veel verkeer of een winkelstraat of in de buurtspeeltuin. Ze liggen er wel een klein beetje van af, zijn vaak wat afgeschermd. Zodat je op een of andere manier nog contact maakt met je omgeving maar toch rust vindt. Ze geven je als het ware een soort vertrouwd vakantiegevoel, ze laten je tot rust komen. Je kan er ondanks de tegengestelde context stilte, visuele rust of andere aangename zintuigelijke waarnemingen ervaren. De afwezigheid van menselijke interactie, van een al te vooraf bepaald  gebruik of een al te expliciete inrichting draagt bij aan de zintuiglijke rust.  Ze bieden onzichtbare kwaliteiten die belangrijk zijn voor de gezondheid en het welzijn.

Luwte-oases herken je meteen

  • Het zijn buitenruimtes: Ze bevinden zich in je dagelijkse leef- en werkomgeving, je kan er genieten van frisse lucht, alleen of met andere mensen om je heen.
  • Ze zijn groenblauw: Ze dragen op deze manier bij aan doelstellingen op het vlak van biodiversiteit, klimaat en ontharding.
  • Ze zijn gelegen in woon- en werkomgevingen: Ze brengen de kwaliteiten van de open ruimte tot in dichte woon- en werkomgevingen. Niet enkel in steden maar ook in randstedelijke gebieden en dorpen.

Luwte-oases zorgen voor

  • Zintuiglijke rust: Ze bieden oases van rust, verstilling en vertraging. Hoe groter het contrast met de omgeving, hoe kwalitatiever de luwte-oase.
  • Geborgenheid, afzondering en beschutting: Ze vormen plekken om je terug te trekken en je te concentreren. Ze geven een veilig gevoel om even te kunnen schuilen of zich te verschuilen, weg van alle impulsen.
  • Buurtgevoel: Ze vormen plekken die voor iedereen toegankelijk zijn (permanent of tijdelijk) en die op een gedragen en participatieve manier zijn ontstaan.

Programmateam Luwte-oases is een initiatief van de Vlaamse overheid – Departement Omgeving en Agentschap Zorg & Gezondheid i.s.m. Vlaamse Landmaatschappij, Agentschap Natuur & Bos, Regionale Landschappen, Toerisme Vlaanderen en Waerbeke

 

Meer lezen

• Wat is een luwte-oase en hoe breng je ze in beeld? Komt het te weten in de publicatie Methodiek voor de verkenning en vormgeving van luwte-oases in woon- en werkomgeving.

• Hoe kan ik praktisch aan de slag met luwte-oases? Lees de inspirerende ideeën uit het expertenadvies van de Faculteit Architectuur van de KULeuven

Luwte in levendige buurten - artikel in Tijdschrift Publieke Ruimte 40 'Contemplatieve ruimten', Infopunt Publieke Ruimte, 2021

• Bekijk hier het Waerbeke Webinar • Luwte-oases: ruimte voor stilte in het hart van Europa

Gerelateerde artikels