arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Wandelen in natuur helpt ons lockdown trotseren

3 min. leestijd
Wandelen in natuur helpt ons lockdown trotseren

Wandelen in de natuur helpt ons de lockdown door te komen. Dat blijkt uit een onderzoek van de CM en Bos+. Bewegen in het groen maakt mensen gelukkiger en opgewekter.

In maart lanceerden Bos+ en de CM Gezondheidsfonds voor de vijfde keer de beweegcampagne 30-30. Ze vroegen om 30 dagen lang 30 minuten te bewegen in een groene omgeving. Meer dan 3700 deelnemers bewogen een maand lang samen meer dan 1,2 miljoen minuten in het groen. Ze hielden een dagboek bij om na te gaan hoe ze zich voelen en wat de gezondheidseffecten hiervan zijn.

De campagne viel dit jaar toevallig samen met het begin van de eerste lockdown. “De (on)gelukkige timing van de coronacrisis geeft op die manier een unieke inkijk in het effect van groen op ons (mentaal) welzijn én op de effecten van de lockdown”, staat in het rapport waarin de resultaten zijn samengebracht.

Kwalitatief nabij groen

Het onderzoek toont aan dat regelmatig bewegen in het groen een positief effect heeft op de mentale gezondheid: “bewegen in het groen geeft een boost aan je energiepijl en aan je mentaal welzijn. Zowel het energiepeil als de opgewektheid stijgen sterk en significant gedurende de eerste drie weken. Dit verhoogde welbevinden blijft vervolgens constant tijdens week drie en vier. Naarmate de campagne loopt voelen deelnemers zich dus beter in hun vel.”

Bovendien bestaat er een sterke correlatie tussen de natuurlijkheid van de beweegomgeving en het energiepeil en de stemming van de deelnemers. “Hoe natuurlijker de deelnemers de omgeving van hun bewegingsbeurt evalueerden, hoe beter hun stemming en hoe meer energie ze hadden na het bewegen in het groen.” Ook de nabijheid speelt een belangrijke rol. Mensen gingen actief op zoek naar natuur dichtbij: dit onderstreept het belang van nabijgelegen toegankelijke natuur. “Mensen die er langer over doen om natuur in hun buurt te bereiken, haken sneller af en omgekeerd: wanneer natuur in de buurt was hielden ze makkelijker vol.”

Ook de kwaliteit van die nabije natuur speelt een rol. “Deelnemers die hun omgeving als meer natuurlijk ervaren waren minder geneigd op te geven. Hun geluksgevoel was ook hoger dan bij mensen die in een minder natuurlijke omgeving bewogen. De nabije natuur dient dus niet enkel toegankelijk te zijn, maar ook kwaliteitsvol.”

Hieruit blijkt volgens Bos+ en CM nog maar eens “de noodzaak aan kwalitatief, nabij en toegankelijk groen voor alle inwoners. Zeker nu COVID19 opnieuw de kop op steekt en de vrees voor strengere maatregelen steeds groter wordt, zodat iedereen de natuur in kan trekken om te bewegen en te ontspannen.”

Gerelateerde artikels