Overslaan en naar de inhoud gaan

Wandellussen voor kinderen in de Merode

3 min. leestijd
Drop in Nature Kids © USFWS Mountain Prairie

De inrichting van drie avontuurlijke kinderwandelingen op het in 2020 vernieuwde wandelnetwerk de Merode, maken dit netwerk nog aantrekkelijker voor gezinnen met kinderen. De kinderlussen zijn een realisatie van het Regionaal Landschap-Noord-Hageland, met steun van Landschapspark de Merode. 

Sinds de coronaperiode hebben mensen wandelen herontdekt als een toffe en gezonde buitenactiviteit. Ook gezinnen met kinderen trekken er op uit. Wandelen met kinderen is fijn als er op het wandeltraject voldoende te beleven en ontdekken is. Met het project ‘Kinderen Baas’, kinderlussen geënt op het in 2020 vernieuwde wandelnetwerk de Merode, willen Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw en Landschapspark de Merode vzw hieraan tegemoetkomen. Op woensdag 8 maart stelden kinderen tussen 4 en 10 jaar één van deze nieuwe kinderlussen (3km) voor in het Webbekoms Broek (Diest). Ze deden dit in aanwezigheid van Monique Swinnen, ondervoorzitter Landschapspark de Merode vzw, Geert Cluckers, schepen Stad Diest en bestuurslid Landschapspark de Merode en Julien Delauré, voorzitter van het Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw.  

Het Regionaal Landschap Noord-Hageland en Landschapspark de Merode werkten samen met partners aan het ‘Kinderen Baas’ project. In Aarschot en Diest zijn er wandeltrajecten waar kinderen zich kunnen uitleven. Binnenkort komt er ook eentje in Scherpenheuvel-Zichem.  Zo ontdekken kinderen de mooiste plekjes van de streek aan de hand van speelse opdrachten. 

Geschikte locaties voor spelelementen
Het regionaal landschap ging samen met de terreinbeheerders van het Agentschap Natuur en Bos en Natuurpunt op zoek naar geschikte locaties voor de spelelementen. Ze zochten korte wandellussen waar reeds interessante elementen voor kinderen aanwezig zijn. Zo heb je in het Webbekoms broek een educatieve tuin en iets verderop het Boerenkrijgplein met de Demertrefplaats. De medewerkers van het bezoekerscentrum vernieuwden ook het bestaande buitenklasje. In Meetshovenbos is een ruime speelzone en een bivakzone voorzien.  

In het najaar van 2022 lieten we in Aarschot en Diest de spelelementen plaatsen. “Door deze speelse uitdagingen op het wandelnetwerk, hopen we wandelen aantrekkelijker te maken voor gezinnen met jonge kinderen. Zo kunnen kinderen zich meten met dieren in een wedstrijd verspringen en hardlopen”, zegt Julien Delauré, voorzitter van Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw.  

 “Met de Merodewerking zetten we graag in op een kindvriendelijk recreatief aanbod. Het maakt onze streek nóg aantrekkelijker. Dit project kon dan ook rekenen op financiële ondersteuning vanwege Landschapspark de Merode vzw.", aldus Monique Swinnen. “Inderdaad”, voegt Geert Cluckers hier aan toe, “initiatieven als deze maken onze stad niet alleen aantrekkelijker voor de bezoeker, ook voor gezinnen uit Diest is het een extra stimulans om gezond te bewegen in een prachtige omgeving.” 

 Op de kinderlus in Scherpenheuvel-Zichem is het nog even wachten tot de werken aan het speelbos zijn uitgevoerd.  

Download hier de kaart met kinderwandellussen.

 

Bron tekst: Regionaal Landschap Noord Hageland

Bron foto: Drop in Nature Kids © USFWS Mountain Prairie

Gerelateerde artikels