Jaarlijks zet Infopunt Publieke Ruimte de meest vernieuwende en voorbeeldstellende openbare ruimten in Vlaanderen en Brussel in de kijker. Tijdens het Congres Publieke Ruimte in Antwerpen vond de zeventiende uitreiking plaats van de Prijs Publieke Ruimte uit. Kortrijk werd met de omvorming van een parking naar het Groeningepark winnaar in de categorie ‘stedelijke projecten’. Wevelgem maakte van de verharde, brede Bankbeekstraat een klimaatadaptieve, groene en veilige dorpsstraat en won de onderscheiding in de categorie ‘landelijke projecten’. De prijs van het publiek ging naar Middelkerke met het project Groene Zeedijk. Elk winnend project ontving een vlag die ter plaatse kan worden uitgehangen.
De zeventiende projectoproep Publieke Ruimte leverde 44 inzendingen op. In de categorie ‘landelijke projecten’ nomineerde de jury naast de Bankbeekstraat ook de Wandelboulevard Heldenplein in Londerzeel en de Groene Zeedijk in Middelkerke. In de categorie ‘stedelijke projecten’ gingen de nominaties naar het Groeningepark in Kortrijk, de Zenneterrassen in Halle en Cluster Steenakker in Gent.
“Met de Prijs Publieke Ruimte willen we overheden aanmoedigen om te investeren in een aangename, veilige, duurzame en veerkrachtige leefomgeving”, aldus Tom Dhollander (gedelegeerd bestuurder Voetgangersbeweging vzw). “Publieke ruimte raakt immers aan alle aspecten van het beleid, van gezondheid tot citymarketing, van jeugd tot mobiliteit en alles daartussen. ‘Kiezen voor voetgangers’ is de weg die we moeten inslaan want mensen staan centraal, zonder publiek geen publieke ruimte.”
Groeningepark, Kortrijk: toonbeeld van parkeerinperking en stadsvergroening
Kortrijk won met de omvorming van een grote geasfalteerde parking naar een groen buurtpark de Prijs Publieke Ruimte in de categorie ‘stedelijke projecten’. Het Groeningepark in Kortrijk springt in het oog door zijn spectaculaire parkeerinperking en het creëren van een levendige groene ruimte voor alle leeftijden. De symbiose tussen verschillende generaties, met de nabijheid van zowel een school als een woonzorgcentrum, maakt dit park tot een waardevolle toevoeging aan de stad. “Met diverse functies en aandacht voor inclusiviteit is dit project een mooi voorbeeld van hoe groene ruimtes het hart van een gemeenschap kunnen vormen”, merkt juryvoorzitter Tom Dhollander op. “Door de herinrichting staat de voetganger centraal, waar voorheen de auto domineerde, en draagt bij aan een veilige en aangename leefomgeving voor alle gebruikers van de openbare ruimte.” Schepen Wout Maddens voegt er met een knipoog aan toe: “In Kortrijk doen we niet gewoon aan tegelwippen, hier is een ecologische gangbang aan de gang!”
Bankbeekstraat, Wevelgem: realisatie van de ontbrekende groenblauwe schakel
In Wevelgem werd de Bankbeekstraat als missing link tussen een grote groene publieke ruimte en het provinciedomein ‘Bergelen’ heraangelegd als een groenblauwe ader. “Dit project onderscheidt zich door de totaalvisie op het herontwerp van de Bankbeekstraat en de begraafplaats als deel van het centrum”, zegt Tom Dhollander. “Er is niet alleen nieuwe verblijfsruimte gecreëerd, ook het concept van een ‘open’ kerkhof voor groen en water is geïntegreerd. En de verkeerscirculatie is grondig gewijzigd om de leefbaarheid en functionaliteit van de omgeving te verbeteren.”
Groene Zeedijk, Middelkerke: kustbescherming, natuurontwikkeling en beleving
Naast de prijzen van de jury, had ook het brede publiek de mogelijkheid om uit de zes nominaties een favoriet naar voren te schuiven. Dat kon via een online stemming die gedurende één maand openstond. Elk van de genomineerden ronselde via sociale media stemmen en niet minder dan 5700 mensen gaven een voorkeur aan. De Publieksprijs Publieke Ruimte 2024 ging naar Groene Zeedijk in Middelkerke.
Infopunt Publieke Ruimte is een deelwerking van Voetgangersbeweging en is het Vlaamse kenniscentrum en netwerkorganisatie voor openbare ruimte en vertegenwoordigt een vijftigtal steden en gemeenten, een honderdtal private partners waaronder studiebureaus, producenten en opleidingsinstellingen en een tiental Vlaamse overheidsinstellingen en beroepsfederaties.