arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Wilsele / Klimaatadaptief en groen dorpsplein

2 min. leestijd
Wilsele / Klimaatadaptief en groen dorpsplein

Op de plaats van het oude zwembad in Wilsele-Putkapel (Leuven) is een volledig nieuw dorpsplein aangelegd met bijzondere aandacht voor groen en ontharding, rustplekken voor omwonenden en avontuurlijke speelmogelijkheden voor kinderen.

De ontwikkeling van een nieuw zwembadcomplex in combinatie met een woonontwikkeling in het centrum van deelgemeente Wilsele was voor de stad Leuven de aanleiding om een nieuw dorpsplein aan te leggen. Ontharding, gras en een link met het omliggende groen stonden centraal bij dit project van ontwerpbureau OMGEVING. Het nieuwe dorpsplein kreeg een eenvoudige vormgeving met centraal voor het nieuwe sportcomplex een grote verzonken graszone. Het Sint-Agathapad fungeert als een centrale uniforme as, die de verschillende functies op de site met elkaar verbindt. Het pad is met uitzondering van de hulpdiensten volledig autovrij en zet in op de trage weggebruiker en leefbaarheid. Langsheen het pad zijn er borders met bloeiende vaste planten en bloesemende heesters die zorgen voor een aantrekkelijk beeld in elk seizoen. De 31 bomen maken het plein groen en bieden voldoende schaduwplekken tijdens zonnige dagen. Ook de opvallende luifel met groendak langs de drukke Aarschotsesteenweg zorgt voor de nodige schaduw. Hij is voorzien van een transparante steunstructuur waarvan de hoeken van het dak omhoog plooien.

Groen en ontharding
 

Bij de heraanleg werd veel aandacht besteed aan groen en natuurlijke waterinfiltratie. Zo is het Sint-Agathapad aangelegd in grote betonstraatstenen die buiten de loopzones onderbroken worden door grasvoegen. De Hydro Lineo XL van Stradus bleek ideaal voor de volledig verharde zones, die toegankelijk moesten blijven voor verkeer. Door het gesloten model te combineren met de 2 halfopen modellen met eenzelfde absolute buitenmaat maar een wisselende voegbreedte, kon er een floorscapingpatroon aangelegd worden, met brede graslijnen die de halfverharding aan de zijkanten zachtjes doen uitlopen naar de groenzones. Er zijn ook op maat gemaakte zitelementen en traptreden voorzien. De zitelementen omranden het grasplein, terwijl de traptreden met antislipprofiel het dorpsplein verbinden met de Sportoase en de kerk. Ook is het pad volledig drempelvrij wat ideaal is voor rolstoelgebruikers en de bewoners van het nabijgelegen woonzorgcentrum Ter Putkapelle.

“Met de halfopen modellen van Hydro Lineo XL lieten we de gesloten verharding, via brede grasvoegen, naadloos aansluiten op het omliggende groen”, aldus Koen Moelants van OMGEVING. Niet enkel kan het hemelwater hierdoor plaatselijk infiltreren in de ondergrond, maar het overtollige water wordt afgevoerd naar enerzijds een bufferkelder en anderzijds een wadi die fungeert als natuurlijke waterspeeltuin. Rondom de wadi zijn banken en zitpoefen geplaatst

Gerelateerde artikels