arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorg voor een wettig etiket op je honingpot

2 min. leestijd
Illustratiebeeld honing © Amelia Bartlett / Unsplash

Het is belangrijk om als imker aandacht te hebben voor een correcte etikettering, onder andere voor de traceerbaarheid in de voedselketen.

Het Federaal Voedselagentschap FAVV hecht er veel belang aan tijdens inspecties en ook bij de honinganalyses van het Strategisch Plan Bijenteelt wordt er sinds 1998 op gecontroleerd.

Toch bevat een hoog percentage honingpotten nog steeds een onwettig etiket. In 2023 stelde ILVO fouten vast in 29% van de binnengebrachte stalen, 38% van de herbemonsterde stalen en zelfs 60% van de door ILVO zelf aangekochte stalen. Bij de start van de honinganalyses van productiejaar 2024 zet ILVO daarom alle regels rond etikettering nog eens op een rij.

Op de website van ILVO staat een helder overzicht van verplichte en niet toegestane informatie op honingpotetiketten. Deze informatie is ook te vinden in de Gids voor goede Bijenteeltpraktijken en op de FAVV-website.

Meer info over de honinganalyses voor Vlaamse imkers: https://ilvo.vlaanderen.be/nl/dossiers/honinganalyses

 

Bron foto: illustratiebeeld © Amelia Bartlett / Unsplash

Gerelateerde artikels