De 150-jarige populier op de heuvelrug van de Vollanderkouter te Strijpen, die bij de doortocht van storm Ciara sneuvelde, krijgt een tweede leven als ‘wensboom’.
Voor vele mensen uit de regio is de boom al generaties lang een herkennigspunt. De populier werd ook erkend als erfgoed. "Historisch gezien is de boom altijd belangrijk geweest. Hij stond op een vierschaar, een plaats waar vroeger rechtgesproken werd en waar altijd veel ontmoetingen waren. Vanaf de boom kon je 6 verschillende richtingen uit, een druk kruispunt dus", benadrukt schepen Leen Goossens (CD&V) in een persmededeling.
Het gaat om een Marilandicapopulier (Populus x canadensis 'Marilandica'), een oude kloon die ontstaan is uit een spontane kruising tussen de Europese en de Amerikaanse zwarte populier. De Marilandicapopulier is een zeer oude populierenkloon, die in Vlaanderen veel werd aangeplant, maar die nu verdrongen is door meer productieve klonen. In Vlaanderen is hij onder meer gekend in de volksmond als onder andere 'Vrouwelijke Gek', 'Gentenaar' en 'Achtkanter' omwille van de lijsten op de jonge, krachtige scheuten.
Kunstenaar Thijs Vanderlinden zal 3 meter hout van de populier tot "wensboom" omvormen. Het werk komt op de plek waar de boom ooit gestaan heeft. Het is de bedoeling dat inwoners van Zottegem op belangrijke momenten (bv. bij een huwelijk, een geboorte...) naar de "wensboom" komen er iets achterlaten. "Er zijn speciale munten ontworpen met een print van de boom erop. Bij elke belangrijke gebeurtenis kan je dan zo’n munt in de stam slaan", legt Vanderlinden uit.
Meer info over de geschiedenis van deze populier vindt u op de Inventaris Onroerend Erfgoed.
Bron: VRT