arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Beringen | Steenovenstraat

Beringen

Een groene ader kan onder andere worden verkregen door de bestaande wegbermen te vergroenen. Door de berm op een natuurlijke wijze te beheren zorg je voor een waardevol groenelement, verhoog je de biodiversiteit en het waterbergend vermogen. 

Steenovenstraat in Beringen
Steenovenstraat in Beringen

In de Steenovenstraat in Beringen bestonden de bermen hoofdzakelijk uit kiezel. Het enige groen dat in het straatbeeld aanwezig was waren de voortuinen van de omwonenden zelf. De stad Beringen besloot om de aanleg van een gescheiden rioleringstelsel in deze straat te gebruiken als aanleiding voor het ontwerpen van 'de straat van de toekomst', door de heraanleg van een groene berm. 

Er werd maximaal ingezet op waterinfiltratie ter plaatse. In samenspraak met netbeheerder Fluvius werden de bermenaangelegd als een wadi: ze werden licht-komvormig aangelegd en ingezaaid. De uitdieping is genoeg om water te kunnen opvangen en te laten infiltreren. Om verdichting te voorkomen mag er in principe niet geparkeerd worden op de bermen. 

De inwoners waren vragende partij om laanbomen te voorzien. De stad plantte Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' aan, aangezien die bestand is tegen zowel langdurige droogte als piekmomenten van neerslag. De bomen helpen ook bij het bergen van water in de wadi. De opritten werden binnen dit project opnieuw aangelegd, door gebruik te maken van waterpasserende klinkers. 

Voor het gemeentebestuur van Beringen was deze manier van bermen aanleggen een proefproject. Het is namelijk de eerste keer dat ze halfverharde bermen omvormen naar waterbufferende en -infiltrerende bermen. 

  • Adres: Steenovenstraat, Beringen
  • Oppervlakte: 120 vierkante meter
  • Ontwerp: stad Beringen
  • Onderhoud: stad Beringen