Overslaan en naar de inhoud gaan

Draaiboek Speelplaatsen ontharden

2 min. leestijd
Draaiboek speelplaatsen ontharden © Departement Omgeving

Een betonnen speelplaats ontharden? Veel scholen dromen ervan maar weten niet altijd goed hoe eraan te beginnen

In 2018 en 2019 begeleidde het Departement Omgeving 42 scholen bij de transformatie van grijze speelplaatsen tot klimaatbestendige speel- en leerplekken. In het kader van de projectoproep ‘Proeftuinen ontharding’ zorgden diverse experten voor ondersteuning op het vlak van visieontwikkeling, participatie, ontwerp, projectfinanciering, vergunningen, werfbeheer, onderhoud, … De beste praktijkvoorbeelden uit 42 scholen zijn nu gebundeld in een draaiboek voor scholen die een kindvriendelijke en klimaatbestendige speel- en leeromgeving willen creëren

Een speelplaats of schoolomgeving ontharden heeft heel wat voordelen en daar gaat dit draaiboek dieper op in. Net als bij alle andere projecten van het programma Vlaanderen Breekt Uit vangt ontharden mee de gevolgen van klimaatverandering op in Vlaanderen, een van de meest verharde gebieden van Europa. Het heeft ook een uitgesproken positieve impact op het welzijn, de gezondheid en de vorming van kinderen en de bredere omgeving van een school met een buitenprogramma.

Het draaiboek geeft heel veel handige tips, inzichten en praktijkvoorbeelden van pioniers die het hele proces hebben doorlopen, en die oplossingen vonden voor specifieke uitdagingen.

Een speelplaats ontharden is vaak geen lineair proces. Daarom biedt dit draaiboek informatie waarnaar ouders, leerkrachten, schoolbesturen of overheden op elk ogenblik kunnen teruggrijpen. Dat kan zowel gaan over het maken van een eerste (participatief) ontwerp, maar even goed over het zoeken naar bondgenoten en financiering of over praktische problemen bij het onderhoud. Het bevat ook een lijstje met organisaties die kunnen helpen. 

Dit draaiboek werd opgesteld door Endeavour in opdracht van Departement Omgeving en is digitaal beschikbaar. Download hier gratis het draaiboek.

 

Bron foto: Draaiboek speelplaatsen ontharden © Departement Omgeving

Gerelateerde artikels