arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimaatwijken

3 min. leestijd
Illustratiebeeld klimaatwijken © Javier Bosch / Unsplash

Onder de noemer 'Klimaatwijken' lanceerden het Departement Omgeving, het Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap in het voorjaar van 2020 een projectoproep om lokale besturen te ondersteunen bij concrete reconversieprojecten op schaal van een wijk. Uit de kandidaturen werden drie steden (Kortrijk, Leuven en Mechelen) gekozen en voor elk van de projecten werd een multidisciplinair ontwerp- en onderzoeksteam aangesteld.

Het leertraject Klimaatwijken vertrekt van de hypothese dat het meerdere voordelen biedt om verschillende uitdagingen op vlak van energie, klimaat en ruimte aan elkaar te koppelen, de transformatie op schaal van de wijk aan te pakken, en in te zetten op een meer collectieve, gebiedsgerichte en geïntegreerde aanpak. De wijk vormt immers een tussenschaal waarop de wisselwerking tussen energieverbruik, mobiliteit, bebouwingsstructuur, ruimtegebruik, waterbeheer, materiaalverbruik en biodiversiteit via ontwerp onderzocht en verbeeld kan worden.

Het testen van die hypothese levert, behalve veel waardevolle inzichten, ook een aantal nieuwe vragen op waar het beleid, de onderzoeks- en praktijkwereld verder mee aan de slag moeten. De eindpublicatie 'Klimaatwijken' brengt de belangrijkste inzichten uit de drie klimaatwijken in Leuven, Mechelen en Kortrijk in beeld, toont aan dat de energie- en klimaattransitie bij uitstek ook een ruimtelijk vraagstuk is, benoemt een aantal 'sporen van verandering' waarop moet ingezet worden en eindigt met een vooruitblik en een pleidooi voor een heus reconversieprogramma.

Je vindt hier meer informatie over de klimaatwijken. Meer informatie over klimaatwijk Ter Elst Leuven en klimaatwijk Mechelse Vesten en de beide eindrapporten vind je hier en over Klimaatwijk Walle in Kortrijk en het bijhorende eindrapport hier. De eindpublicatie 'Klimaatwijken' tenslotte vind je hier.

 

Bron tekst: Kenniscentrum Vlaamse Steden

Bron foto: illustratiebeeld © Javier Bosch / Unsplash

Gerelateerde artikels