arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurherstel levert winst op

3 min. leestijd
De Demerbroeken is een uitgestrekt natuurgebied tussen Aarschot en Diest. © FrDr  Wikimedia Commons

Een nieuwe studie van de Vlaamse Instelling voor Technologisch onderzoek (VITO) bewijst dat investeren in natuurherstel de maatschappij veel winst oplevert. VITO bracht de concrete kosten-batenverhouding in kaart voor natuurgebied Demerbroeken. Daaruit blijkt dat elke euro geïnvesteerd in natuurherstel 8 euro oplevert. 

De maatschappelijke voordelen van natuurherstel die financieel becijferd kunnen worden zijn onder meer bescherming tegen overstromingen, minder uitgaven aan gezondheidskosten en opbrengsten in de recreatie. VITO voerde de studie uit in opdracht van WWF en Natuurpunt en  berekende hoe groot de voordelen van de recente natuurinrichtingswerken in de Demerbroeken zijn voor de maatschappij.

  • De inrichtingswerken zorgen ervoor dat het gebied nu een bijzonder belangrijke rol speelt om woonkernen langs de Demer in Aarschot en Rotselaar te beschermen tegen overstromingen: jaarlijks wordt €1,19 miljoen aan overstromingsschade vermeden. 
  • Voor recreatie was het gebied al een belangrijke trekpleister met 434.000 bezoeken en een financiële meerwaarde van €3,6 miljoen in de recreatiesector, maar de inrichtingswerken voegen daar nog 89.000 bezoeken aan toe, goed voor 18 extra jobs of €743.000. 
  • De aanwezigheid van de natuur en landbouw zorgt ervoor dat er minder vaak psychische aandoeningen en hart- en vaatziekten voorkomen bij mensen in de buurt. Dit betekent dat buurtbewoners samen minder naar de dokter gaan, minder afwezig zijn op het werk en minder ziektekosten hebben. Dit betekent in totaal een besparing op de ziektekosten voor de overheid en kosten voor bedrijven van €12,8 miljoen per jaar. De recente investeringen dragen hier nog een extra €40.000 per jaar aan toe.
  • Verder wordt er per jaar nu 300 ton CO2 extra vastgelegd, er is een duidelijk positief effect op de waterkwaliteit door het verwijderen van stikstof,  de erosie vermindert, de waterinfiltratie verhoogt en er wordt maar liefst 375.000 m³ extra water vastgehouden.

Al deze in euro’s te beschrijven baten leveren over een periode van 100 jaar, maar liefst €57 miljoen op. Dit onderzoek over natuurherstel in de Demerbroeken toont hoe positief de kosten-batenverhouding van natuurherstel kan zijn en is een concreet voorbeeld van wat natuurgebaseerde oplossingen kunnen doen voor de samenleving.

 

Bron tekst: persbericht Natuurpunt

Bron foto: De Demerbroeken is een uitgestrekt natuurgebied tussen Aarschot en Diest. © FrDr / Wikimedia Commons

Gerelateerde artikels