arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw boek: De bossen van de Ieperboog

3 min. leestijd
Cover boek Ieperboog

Vandaag is de Ieperboog een bosrijk landschap tussen Ieper en Zonnebeke. Het gebied is vooral bekend doordat het tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig vernietigd werd maar de geschiedenis ervan gaat een stuk verder terug in de tijd. De Natuurpuntafdelingen Westland en De Bron brachten samen een boek over dit bijzondere landschap.

De Ieperboog omvat een aaneengesloten landschap van ongeveer 1.700 ha met een langgerekte heuvelrug die zich uitstrekt van Wijtschate tot Zonnebeke, met meer dan 700 ha bossen, natuur- en landbouwgebieden. Naast het ontstaan van het merkwaardige reliëf van de heuvelrug en het historische verhaal, geeft het boek inzicht in de enorme evolutie van het bosbeheer, de heraanplantingen na de Eerste Wereldoorlog, het herstel van de ecologische kwaliteiten na 1990 en de spectaculaire terugkeer van heel wat verdwenen diersoorten naar de regio.

‘De bossen van de Ieperboog’ gaat uitgebreid in op het ontstaan en de evolutie van de publieke bos- en natuurdomeinen binnen het gebied: het Palingbeekdomein, de Gasthuisbossen, Polygoonbos (Zonnebeke) en Passendaleveld. In 2023 was het immers vijftig jaar geleden dat het Palingbeekdomein, ten zuiden van Ieper, werd opengesteld, terwijl men een eeuw geleden begon met de heraanplanting van de bossen na de Groote Oorlog. Een eeuw na de heraanplantingen is het gebied er veel beter aan toe dan aan het begin van de twintigste eeuw. Een ploeg van dertien deskundige auteurs voert de lezer in achttien hoofdstukken doorheen de geschiedenis en de verrassende natuurwaarden van de ‘Bossen van de Ieperboog’. Binnen het historische verhaal komen typerende streekthema’s aan bod: het einde van de ‘wastine’, de herbebossing na de Eerste Wereldoorlog, de vernieuwde natuurgerichte aanpak vanaf 1990, het ontstaan en de ontwikkeling van de openbare domeinen. Het boek geeft een stand van zaken van de natuur in de Ieperboog met aandacht voor actuele problemen als vermesting, verzuring en verdroging en de gevolgen van klimaatcrisis.

De publicatie is geïllustreerd met uitgezocht archiefmateriaal en weinig gekende landkaarten. Topfotografen als Bram Conings, Yves Adams (VILDAphoto), Niko Deleu, Kurt Lowie stonden in voor uniek beeldmateriaal met luchtopnames van de bosgebieden en prachtige beelden van planten, dieren en landschappen.

  • Uitgave: Natuurpunt Westland, lokale afdeling van de regionale vereniging Natuurpunt De Bron
  • Formaat: 20 X 26,5 cm, 368 blz., harde kaft, 422 illustraties
  • Prijs: 38,00 euro – verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel of via Natuurpunt De Bron (info@debron.be)

Gerelateerde artikels