arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Robotmaaiers vormen risico voor egels

2 min. leestijd
Robotmaaiers vormen risico voor egels

De laatste maanden duiken er in Nederland en België berichten op over robotmaaiers die egels verminken of doden. Uit een enquête van Natuurpunt en Egelwerkgroep Nederland blijkt dan 1 op de 30 eigenaars na afloop van het werk van hun robotmaaier wel eens een dode of gewonde egel aantreffen. Naast egels werden er ook dode kikkers, padden, salamanders, slakken, mollen, muizen en zelfs een Chinese wolhandkrab en een jonge haas gemeld.

Het potentiële gevaar wordt niet ontkend door de fabrikanten. Ze raden de consumenten aan om kinderen en dieren van het gazon te verwijderen alvorens de robot begint te maaien, en af en toe wordt ook geadviseerd om het niet ’s nachts te laten rijden. De fabrikanten bouwen er ook een aantal veiligheidsmechanismen in die ongelukken met mens en dier zouden moeten vermijden. Zo is de afstand tussen de messen en de rand van de grasmaaier meestal langer dan een vingerlengte om ongelukken bij optillen te vermijden. Maar de ene robotmaaier is de andere niet en zowel het aantal verschillende soorten veiligheidsmechanismen als de kwaliteit ervan kunnen sterk verschillen. Zo zijn er robotmaaiers met vaste messen of modellen met inklapbare messen voor meer veiligheid. De robotmaaiers zijn ook uitgerust met botssensoren. De botssensor zorgt ervoor dat het toestel stopt, terugkeert en een andere richting uitgaat als het een obstakel tegenkomt, maar dus ook dat er niet over gevoelige lichaamsdelen of dieren gereden wordt.

Uit de bevraging kwam een goed beeld van de meest verkochte merken en bleek dat dode egels niet alleen gemeld worden bij obscure merken die pas op de markt komen en nog kinderziektes moeten wegwerken. Het gaat ook opvallend veel bij eigenaars van toestellen van de marktleider mis, een merk dat prat gaat op de ingebouwde veiligheidsmechanismen. Daaruit blijkt dat de veiligheidsmechanismen van robotmaaiers inderdaad nog niet voldoende zijn om egels te ontzien.

De Zwitserse organisatie Pro-Igel Schweiz deed een kleine test met 4 soorten robotmaaiers om na te gaan welke modellen veilig zijn voor jonge egels. Slechts één van de geteste modellen bleek veilig vooregels. Uit de test bleek dat het van groot belang is dat de afstand tussen de beschermende kap - waarin de botssensor verwerkt zit - en de grond niet groter is dan 4,5 centimeter. Wanneer de rand van de robotmaaier hoger is, dan rijdt de robotmaaier over jonge egels heen die daardoor geraakt kunnen worden door de messen.
Om egelongelukken te vermijden, raden de natuurorganisaties aan de robotmaaier overdag te laten rijden (egels zijn nachtdieren), op voorhand alle dieren van het gazon te verwijderen en een toestel laag toestel (< 4,5 cm) met de nodige veiligheidsmechanismen aan te schaffen.

Zoogdiervereniging.nl

Gerelateerde artikels