
Brugge | Natuurbegraafplaats
De natuurbegraafplaats in Brugge is een rustgevende plek, afgezonderd en gelegen op een terrein van meer dan drie hectare, omringd door een groene gordel van bomen en struiken.
De Vereniging voor Openbaar Groen organiseert jaarlijks de wedstrijd Openbaargroen-awards. Heel wat Vlaamse steden en gemeenten dienen hier hun nieuwste realisaties in:
De natuurbegraafplaats in Brugge is een rustgevende plek, afgezonderd en gelegen op een terrein van meer dan drie hectare, omringd door een groene gordel van bomen en struiken.
Het verharde hoofdpad van de begraafplaats te Meerhout was aan vervanging toe, waarbij de gemeente de kans greep om de vergroening door te trekken.
Meer en meer mensen willen graag begraven worden op een ecologische manier. Stad Kortrijk zet in op duurzaamheid en wou graag op die vraag tegemoet komen door te investeren in een urnenbos.
De begraafplaats in Stasegem is gesitueerd in een woonwijk, centraal gelegen in het dorp. Vroeger was dit een klassieke begraafplaats, tot er beslist werd deze om te vormen tot een parkbegraafplaats.
Natuurbegraafplaatsen worden steeds populairder. Daarom wou het bestuur, naast de reeds bestaande mogelijkheden van begraven, een extra optie creëren door een deel van de begraafplaats, dat recent werd ontgraven, in te richten als natuurbegraafplaats ofwel een natuurlijk uitziende begraafplek.
De Bankbeekstraat nabij de begraafplaats van Gullegem werd heringericht en gedeeltelijk onthard. Na de heraanleg werd de Bankbeekstraat naast een eenrichtingsstraat ook een fietsstraat.
De laatste jaren is er steeds meer vraag naar begraven worden in de natuur. Dat wordt echter nog niet overal in Vlaanderen aangeboden. De gemeente Brasschaat besloot om een ecologische bosbegraafplaats in te richten naast de bestaande begraafplaats 'Rustoord'.
Dit project betreft een begraafplaats buiten de dorpskern. Bij het ontwerp werd gekozen voor een centrale as uit gewassen beton met een bomenrij lindes om twee percelen te verbinden.
De parkbegraafplaats is een beschermd landschap waar jaarlijks ca. 1250 Antwerpenaren hun laatste rustplaats krijgen.
Deze renovatie kadert binnen de totaalvisie die op de Ieperse begraafplaatsen wordt doorgevoerd waarbij efficiënt ruimtegebruik, duurzaam groenbeheer en gemengd parkgebruik centraal staan.
Vóór het omvormen van de begraafplaats bestond de oppervlakte uit graven met horizontale dekstenen en verticale ‘ruggen’.
Voor de omvorming van het oudstrijders gedeelte bestond de oppervlakte uit graven met buiken en ruggen, en daarrond blauwe kiezel.
In 2018 werd de begraafplaats De Warande gerenoveerd en omgevormd tot een Stiltepark.
De begraafplaats heeft een oppervlakte van 6.500 m² en was voorheen een traditionele grijze begraafplaats met veel grindverharding en zeer weinig beplanting.
Als gevolg van pesticidevrij groenbeheer werd de begraafplaats met veel verstening en grindpaden omgevormd.
Om tegemoet te komen aan de vraag van bewoners naar alternatieve begraafmogelijkheden werd op de begraafplaats een urnenbos aangelegd.
Eind 2013 werd de aankoop van de gronden voor de parkbegraafplaats goedgekeurd.
Vanuit de bestaande begraafplaats met inkomgebouw, het naastliggende rozenperk en de diensttoegang werd een uitbreiding uitgewerkt.
In het ereperk op de begraafplaats vonden 249 burgerslachtoffers van bombardementen in 1943 en 1944 een laatste rustplaats.
Roeselare is een stad met ca. 61.000 inwoners in het hartje van West-Vlaanderen en beschikt over 7 begraafplaatsen.
Onderhoudsvriendelijk, meer biodiversiteit en een rustgevende begraafplaats waren de basispijlers voor de omvorming van de grote begraafplaats in Tielt.